Utazni jó!

Szeretnék - épp egy aktuális és nagyon várt utam/utazásom előtt - egy új, azaz régi/új, már-már örökzöld témában egy blogot nyitni az utazásokhoz kapcsolható bármilyen élményeimről, az utazási szokásokról, emberekről, tájakról, más kultúrákról, itthon meg nem szerezhető tapasztalatokról, érdekességekről, esetleg hasznos apróságokról, végül is mindenről, ami ebben a témában jól jöhet akár még igazán rutinos utazóknak is. Igaz, én sem vagyok pályakezdő, de nem a luxuskategóriában "utazom", ezt előre megmondom! Beköszöntőnek talán ennyi egyelőre, kedves Mindenki, utazni szerető honfitársaim! Ahogy a régi görögök, tőlük eltanulva a rómaiak mondták, "navigare necesse est", vagyis hajózni, azaz, mai szóval, utazni muszáj - szerintem. Mert utazni önmagában jó, nem túlzás talán, amikor azt is állítom, egyenesen gyógyszer -miinden bajra....ezt majd bővebben kifejtem a későbbiekben. Remélem, ezt hamarosan ismét meg tudom erősíteni, de addig is várom a esetleges hozzászólásokat, bár most egy rövid időre felfüggesztem a bloggolást, ez az első gyermekem egyébként e műfajban....vagy talán majd egy internetes kávézőból küldök egy szép, későőszi üdvözletet, bejegyzést. Jó utat mintenkinek, aki szintén a csomagolás kellős közepén van, és aki netán blogger a javából... Most még egy praktikus üzenettel zárom a jegyzetem, hogy ti. hétvégén még óraátállítás is lesz, de ez csak egy kis apróság, amire esetleg figyelnem kell. Üdvözlet minden éjjeli bagolynak is egyben.Muszáj mennem....de most még csak az ágyikómba.... Sziasztok!

Friss topikok

Címkék

2012.02.23. 15:45 kallisz

Fiume egykor..... történelmi lábnyomokat keresve (IV. rész.)

 

 

A csodálatosan szép historizáló, romantikus és szecessziós épületek ma is hű lenyomatai a város egykori fénykorának, mert az a kor valóban egy páratlan prosperitást jelentett a város históriájában.
Hauszmann Alajos, a kiváló magyar építész több palotát, középületet is tervezett itt, többek között a Kormányzói Palotát. (Budapesten a Néprajzi Múzeum épületét tervezte a korábbi Kúria épületét.)
A békebeli időkben Fiuméban valóságos kultusza volt Jókainak, igaz Jókai is nagyon szerette a várost, műveiben meg is örökíti. Széchényit első látogatása alkalmából a város óriási ovációval üdvözölte a korabeli híradások szerint. Kossuthot is nagyon inspirálta a város, viszont Fiume némileg hűvösebb fogadtatásban részesítette, igaz kettejük látogatása majdnem egybe esett, és Kossuth szinte váratlanul toppant be nagy sietséggel a városba, a történészek szerint gazdasági-üzleti okok is közrejátszottak ebben. Nagyjaink közül járt itt természetesen Deák és Andrássy is mások mellett. 
Ferenc József, az uralkodó is megtisztelte a várost, Erzsébet királyné pedig többször is vendégeskedett a városban a helybeli arisztokráciát képviselő családoknál, szerette a várost. A Zichyiek, Szapáryak, a Batthyány család több tagja vállalt hivatalt is a város közigazgatásában hosszú évekig, főnemesi rangjuk mellett büszkék voltak fiumei patriciusi rangjukra is. (Ez a rang némi magyarázatot érdemelne, de erre itt hely hiány miatt most nem vállalkozom, ez külön bejegyzés témája lehetne.)
A legnagyobb magyar írók (Adytól kezdve szinte minden jelentős magyar író, Mikszáth, Kosztolányi, Babits, Molnár Ferenc, Herczeg Ferenc, Márai neve mindenképp említést érdemel), az akkor legnevesebb festők (Lotz, Benczúr Gyula, Barabás Miklós, Than Mór és mások) szinte mind megfordultak a városban, a lista túl hosszú lenne, de a kiváló történész, irodalmár Fried Ilona könyvében erről is ír.
De ebben a városban született Kádár János is (Csermanek János néven), igaz, nem itt töltötte a gyermekkorát, szülei viszont kétségtelenül Fiuméban, Abbáziában ismerték meg egymást, e kapcsolatból szerelem szövődött, ahogy az már lenni szokott. Ezt tudták?
Fiume történelme azonban nem volt mindig ilyen idilli, kimondottan nehéz korszakok váltották egymást a békebeli idők után, a korábbi fejlődés megtört. Történelme már nem nevezhető sikertörténetnek, tragikus korszakok következtek el, de erről majd később….

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hajoznimuszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr24186641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása