Utazni jó!

Szeretnék - épp egy aktuális és nagyon várt utam/utazásom előtt - egy új, azaz régi/új, már-már örökzöld témában egy blogot nyitni az utazásokhoz kapcsolható bármilyen élményeimről, az utazási szokásokról, emberekről, tájakról, más kultúrákról, itthon meg nem szerezhető tapasztalatokról, érdekességekről, esetleg hasznos apróságokról, végül is mindenről, ami ebben a témában jól jöhet akár még igazán rutinos utazóknak is. Igaz, én sem vagyok pályakezdő, de nem a luxuskategóriában "utazom", ezt előre megmondom! Beköszöntőnek talán ennyi egyelőre, kedves Mindenki, utazni szerető honfitársaim! Ahogy a régi görögök, tőlük eltanulva a rómaiak mondták, "navigare necesse est", vagyis hajózni, azaz, mai szóval, utazni muszáj - szerintem. Mert utazni önmagában jó, nem túlzás talán, amikor azt is állítom, egyenesen gyógyszer -miinden bajra....ezt majd bővebben kifejtem a későbbiekben. Remélem, ezt hamarosan ismét meg tudom erősíteni, de addig is várom a esetleges hozzászólásokat, bár most egy rövid időre felfüggesztem a bloggolást, ez az első gyermekem egyébként e műfajban....vagy talán majd egy internetes kávézőból küldök egy szép, későőszi üdvözletet, bejegyzést. Jó utat mintenkinek, aki szintén a csomagolás kellős közepén van, és aki netán blogger a javából... Most még egy praktikus üzenettel zárom a jegyzetem, hogy ti. hétvégén még óraátállítás is lesz, de ez csak egy kis apróság, amire esetleg figyelnem kell. Üdvözlet minden éjjeli bagolynak is egyben.Muszáj mennem....de most még csak az ágyikómba.... Sziasztok!

Friss topikok

Címkék

2011.11.10. 16:00 kallisz

Pula a történelem sodrásában....és magyar szemmel!

 

 

 
Pula (korábbi magyar nevén Póla) ma Horvátország 6. legnagyobb városa, (lakossága kb. 62.000 főre tehető) az Isztria-félsziget adminisztratív, gazdasági és kulturális központja, saját repülőtérrel.
Enyhe, mediterrán klímája, de főleg a római korból származó antik műemlékei miatt igen jelentős turisztikai célpont is.
 
 
Ezek közül a legnevezetesebb az impozáns, látványában lenyűgöző Amfiteátruma, amely fantasztikusan jó állapotban maradt fenn. A világon azon 6 ókori amfiteátrum közé tartozik, amelyek a legjobb állapotban maradtak ránk egyes vélemények szerint. Jellegzetessége, hogy nem kör alakú, hanem kissé ellipszis formája van. Már fénykorában közel 25 ezer fő befogadására volt alkalmas a pompás építmény. Hajdan sokszor látványos, de annál brutálisabb, rengeteg nézőt vonzó esemény színhelye volt, ma a pulai nyári filmfesztiváloknak, koncerteknek, kulturális eseményeknek ad otthont.
Több, kiváló állapotú római korú műemléke is fennmaradt, így pl. a híres Sergius-Diadalív,
 
 
 
 
 
amelyen át lehet az óvárosba bejutni, a Fórum térre, ahol további antik műemlékeket lehet megcsodálni, pl. az Augustus-templomot a többi között.
 
 Csodálatos antik műemlékei bizonyítják, hogy a latinok alapította város (időszámítás előtt 177 körül) a római korban élte első fénykorát minden tekintetben. Gazdasági, közigazgatási és nem utolsósorban kulturális értelemben, kiváló stratégiai helyzetének köszönhetően.
De azért a teljesség igénye nélkül említsük meg, hogy már a rómaiak előtt is fontos település volt, illírek (indoeurópai nyelvet beszélő nép, amelynek eredete homályos), majd görög telepesek is lakták már a területet a római hódítás előtt. Igazán jelentős várossá azonban a Római Birodalomban vált.
A Nyugat-Római Birodalom széthullása után Pula átmenetileg veszített a jelentőségéből, noha birtoklásáért állandó küzdelemben álltak a kor politikai szereplői. Először a keleti gótok szerezték meg a területet, majd Ravennához került, miközben Bizánccal is jó kereskedelmi kapcsolatai voltak. A szláv törzsek is megjelentek a régióban ekkorra már.
Egy időre a Nagy Károly frank birodalmának is része lett, azután a régió kis városállamai küzdöttek a birtoklásáért, hol Písa, hol Genova, hol pedig Velence fennhatósága alatt volt a hadiszerencsétől függően. Végül is a Velencei Köztársaság került ki győztesen és megszerezte hosszú időre Pólát. A kis velencei állam megszűntével Napóleon csatolta birodalmához egész Isztriát, s ekkor már 1805-öt írtak.
1813-ban kerül az Osztrák-Magyar Monarchiához a félsziget, így az antik világban még oly fontos és jelentős Pula városa a birodalom része lesz.
A Monarchiához való tartozás hozta meg Pulának a második, igazi nagy felvirágzást. Az antik világban nagynevű város ebben az időszakban lesz modern, iparilag is jelentős város, s ami ennél is fontosabb, a Monarchia legfontosabb és legnagyobb haditengerészeti bázisát teremti meg a korábbi városi kikötő helyén. Itt székel az Admiralitás, a város 60 ezer fős lakosságából egyes közlések szerint 20 ezer volt matróz. A közeli Brioni szigete a császári család nyári rezidenciájaként szolgál. Fontos magyar vonatkozás talán, hogy Horthy Miklóst, Magyarország későbbi kormányzóját életútja, karrierje szintén Pulához köti, itt lesz majdan irányítója a Monarchia haditengerészetének, mint ellentengernagy és az I. világháború idején is több fényes és (ami fontos) győztes tengeri ütközet kötődik a nevéhez. A párizsi béke értelmében Pulát Olaszország kapja meg, 1943-ig marad olasz kézen Isztria.
A háború végéig a Harmadik Birodalomnak, hitleri Németországnak is fontos a régió, a térségben nagy csaták dúlnak.
A második világháború után egy időre ENSZ-védnökség alatt álló különleges övezet státuszát kapja meg a város, majd pedig pár év múlva Jugoszlávia része lesz. A közeli Brioni szigete, Tito államelnök nyári rezidenciája egészen a haláláig. Itt évi 6 hónapot is eltöltött, politikai teendőit is gyakran innen látta el.
A délszláv háborúk során az önállósult és független Horvátországhoz kerül az Isztriai-félsziget szinte teljes egésze, így Pula 1992-től tartozik Horvátországhoz. A délszláv háború pusztításai szerencsére elkerülték a csodaszép Isztriát. Jellemző a lakosság hihetetlen lokálpatriotizmusára, hogy egy 1991-es népszámlálás szerint magukat többségükben nem horvátoknak, hanem isztriaiaknak vallották.
 
 
 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hajoznimuszaj.blog.hu/api/trackback/id/tr153368641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása